donderdag 15 april 2010

Prostitutie naar 21

Met haar wil ik wel eens van gedachten wisselen
Photo (c) Rainer Ebert (Flickr)
DEN HAAG - Prostituees moeten minstens 21 jaar zijn. Tot nu toe hield minister Ernst Hirsch Ballin vast aan een leeftijdsgrens van 18 jaar voor legale prostitutie, maar daar komt hij nu op terug. Als ze ouder zijn, kunnen ze meer weloverwogen voor hun beroep kiezen en beter met lastige klanten omgaan. Ook hebben ze vaker een opleiding afgerond, waardoor ze minder afhankelijk zijn van hun werk als hoer.
Het wetsvoorstel waarmee Hirsch Ballin meer greep op de prostitutie wil krijgen, gaat de minister nu aanpassen, liet hij donderdag weten.

Strengere controles
Hij hield aanvankelijk vast aan een leeftijdsgrens van 18 jaar omdat hij bang was dat hoeren tussen de 18 en 21 illegaal zouden gaan werken. Dat wil hij nu gaan voorkomen met onder meer strengere controles op illegale prostitutie. In de Tweede Kamer had zich ook al een meerderheid voor een hogere leeftijd voor prostitutie afgetekend.

Landelijk register
De minister regelde eerder dat er een landelijk register komt waarin aankomende prostituees zich moeten inschrijven. Bij registratie moet een hoer op gesprek, waarbij ze informatie krijgt over de risico's van het vak, gezondheid, sociale zekerheid en de mogelijkheden om weer voor een ander beroep te kiezen. Omdat niet overal deskundigen zijn die deze gesprekken kunnen voeren, kan inschrijving in het landelijk register slechts in hoogstens 35 grotere gemeenten. Geregistreerde hoeren krijgen een pasje met pasfoto en registratienummer. Klanten kunnen naar het pasje vragen om zeker te weten dat ze op bezoek zijn bij een legale prostituee. Via internet kunnen ze nagaan of het nummer waarmee de prostituee adverteert ook echt bestaat.

© ANP

Jammer.... maar waarschijnlijk een goede wetswijziging die leeftijd wijziging!
Die registratie zal alleen maar meer vrouwen de illegaliteit injagen vermoed ik. Een deel van de vrouwen zal het niet zien zitten om zich officieel te registreren als prostituee, waardoor ze andere wegen (lees illegaliteit) zullen zoeken om hun beroep uit te oefenen. 
Langzaam aan probeert de overheid de prostitutie uit de maatschappij te halen, zgn. via allerlei regeltjes die ten goede zouden moeten komen aan de vrouwen; officieel beroep van maken, belasting heffingen, wet BOPZ, sluiting deel v/d Wallen, prostitutie afschilderen als een poel van dwang en verderf... etc. Voor een deel goede besluiten, maar het uiteindelijke doel is de professie langzaam uit te bannen. Met als resultaat dat het steeds meer buiten beeld gaat afspelen in de illegaliteit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten