maandag 11 april 2011

Actie in rosse buurt Den Haag

Picture by Salvatore Vuono
In de Doubletstraat in Den Haag is vrijdagavond door politie en justitie een grootschalige actie tegen internationale mensenhandel gehouden. Vanaf 20.00 uur was de Doubletstraat, waar zich 164 prostitutieramen bevinden, afgesloten. De actie duurde tot ongeveer 1.00 uur.

Justitie heeft redenen om aan te nemen dat veel van de vrouwen in de Doubletstraat illegaal in de prostitutie werkzaam zijn. Maandenlang onderzoek heeft uiteindelijk geleid tot de actie van vrijdagavond. De prostituees zijn in geblindeerde bussen weggevoerd naar het stadhuis, waar de zedenpolitie rustig met ze kan praten. Ze worden daarin bijgestaan door tolken en advocaten.

Controle op vergunningen
Ondertussen voeren ambtenaren van de gemeente Den Haag in de bordelen uitgebreide controles uit op naleving van de gemeentelijke vergunningsvoorschriften. De rosse buurt is tijdens het onderzoek volledig afgesloten voor het publiek.

Prostituees die op het moment van de actie huur hebben betaald, krijgen daarvoor compensatie. In totaal werken er 350 politiemensen en 50 ambtenaren van de gemeente mee aan de actie.

Tijdens de grote aktie zijn twee mannen aangehouden. Ze worden verdacht van witwassen en mensenhandel. Dat meldt het landelijk parket van het Openbaar Ministerie zaterdag.

In totaal zijn 157 prostituees naar het stadhuis overgebracht, waar ze zijn ondervraagd over signalen van mensenhandel en andere misstanden in de Haagse hoerenbuurt. Ook zijn 124 klanten, pooiers en voorbijgangers gecontroleerd.
Ook twee horecagelegenheden in de straat werden bezocht. In een van de zaken werden op zolder twee peeskamers gevonden met menselijke uitwerpselen en gebruikte condooms.
De meeste prostituees bleken afkomstig uit Hongarije, Bulgarije en Zuid-Amerika. De namen van een aantal vrouwen waren al bekend bij de politie, omdat zij in nationale en internationale onderzoeken naar mensenhandel al als slachtoffer naar voren waren gekomen.
Er zijn volgens justitie veel signalen dat de vrouwen worden uitgebuit. De informatie die in de gesprekken naar voren is gekomen wordt de komende tijd verder onderzocht. De vrouwen reageerden volgens het OM positief op de actie en waardeerden de aandacht voor hun positie.
Bij de actie is ook beslag gelegd op 31.000 euro contant geld en kleine hoeveelheden softdrugs. In de dakgoot van een van de prostitutiepanden werd een kilo cocaïne gevonden. De inrichting van een aantal panden bleek niet overeen te komen met de vergunningen. De gemeente gaat zich hier de komende tijd verder in verdiepen.

Voor foto's en video opnamen; kijk je hier

Zelf heb ik gemengde gevoelens bij deze actie. Belangrijkste vind ik dat het goed is dat misstanden zoveel mogelijk voorkomen wordt. Illegale praktijken, mensenhandel, en verplichte prostitutie moet zoveel als mogelijk ontmoedigd en/of afgestraft worden. Geen discussie over mogelijk. 
Anderzijds heb ik het gevoel dat dergelijke acties gebruikt worden om prostitutie in zijn geheel te laten verdwijnen uit de maatschappij. Eerst hebben ze het volledig legaal gemaakt, en de huidige politiek probeert mijns inziens nu het beroep compleet onmogelijk te maken. Dit onder andere door prostitutie in zijn algemeenheid het imago te geven van "mensenhandel", "misbruik", "gedwongen" etc.. Dit terwijl in Nederland toch echt de meerderheid van de prostituee's dit niet onder dwang doet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten